رسالت

در این وبلاگ ،اشعار و مطالب علمی و فرهنگی اینجانب آمده است .

رسالت

در این وبلاگ ،اشعار و مطالب علمی و فرهنگی اینجانب آمده است .

رسالت

به سایت شخصی اینجانب مراجعه شود
alirejali.ir

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
  • ۰
  • ۰

اشک بتول(۵)

 

باسمه تعالی
اشک
هر اشک به یاد غربتِ آل نبی است
آتش‌به‌ دل ستمگران بر علوی است
ما اشک به داغِ خونِ عاشق ریزیم
لرزه به تن عدوی مولا و ولی است

 

در این رباعی، دکتر علی رجالی به مضامین عمیق مذهبی و عاشورایی پرداخته است و هر بیت پیامی خاص از عشق به اهل بیت پیامبر (ص) و اعتراض به ظلم دارد. در ادامه، شرح هر بیت آورده شده است:

مصرع اول:

"هر اشک به یاد غربتِ آل نبی است"
این بیت به غربت و مظلومیت اهل بیت پیامبر (ص) به ویژه در واقعه عاشورا اشاره دارد. غربت آل نبی، یعنی دوری و تنهایی اهل بیت پیامبر در مقابل دشمنانشان، که در کربلا به اوج خود رسید. شاعر بیان می‌کند که هر اشکی که برای اهل بیت ریخته می‌شود، یادآور آن غربت عظیم و بی‌کسی است که امام حسین (ع) و اهل بیت او در کربلا تجربه کردند.

مصرع دوم:

"آتش به دل ستمگران بر علوی است"
در این بیت، شاعر بیان می‌کند که اشک و عزاداری برای اهل بیت به‌ویژه امام علی (ع) و امام حسین (ع) برای ستمگران و دشمنان اهل بیت، همچون آتشی در دلشان است. این آتش نه تنها از بابت عشق و ارادت شیعیان به اهل بیت، بلکه از ترس این است که قیام عاشورا و پیام آن همچنان تهدیدی برای ظلم و فساد باشد. اشاره به "علوی" نیز نشان‌دهنده پیوند با امام علی (ع) و ولایت اهل بیت است.

مصرع سوم:

"ما اشک به داغِ خونِ عاشق ریزیم"
این بیت به احساسات و عشق پاک شیعیان به امام حسین (ع) اشاره دارد. "داغِ خونِ عاشق" نماد فدایی بودن و جان‌فشانی برای امام حسین است. شاعر از اشک‌هایی صحبت می‌کند که از داغِ خونِ عاشقان حسین (ع) می‌ریزد، که در واقع نماد ارادت و سوگ برای فدای حسین (ع) است.

مصرع چهارم:

"لرزه به تن عدوی مولا و ولی است"
در این بیت، شاعر به تأثیر و ترس دشمنان اهل بیت (ع) از محبت و قیام امام حسین (ع) اشاره دارد. "عدوی مولا و ولی" به دشمنانی اطلاق می‌شود که مخالف ولایت اهل بیت هستند. این دشمنان از حرکت‌های شعوبی و قیام عاشورا می‌ترسند، زیرا این قیام پیام مقاومت در برابر ظلم و فساد را به دنیا می‌رساند. "لرزه به تن" نشان‌دهنده ترس و هراس دشمنان از حقیقتی است که حسین (ع) به نمایش گذاشت.

نتیجه‌گیری:

در مجموع، این رباعی شعری است که در آن دکتر علی رجالی به موضوعاتی چون مظلومیت اهل بیت، اعتراض به ظلم، و ادامه دادن به راه حسین (ع) پرداخته است. شاعر با استفاده از تصاویر عاطفی و مفاهیم عاشورایی، ارادت و عشق خود به امام حسین (ع) را به نمایش می‌گذارد و در عین حال، تأثیر قیام عاشورا بر دشمنان را نیز نشان می‌دهد.

دکتر علی رجالی

  • ۰۳/۰۹/۱۸
  • علی رجالی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی