رسالت

در این وبلاگ ،اشعار و مطالب علمی و فرهنگی اینجانب آمده است .

رسالت

در این وبلاگ ،اشعار و مطالب علمی و فرهنگی اینجانب آمده است .

رسالت

به سایت شخصی اینجانب مراجعه شود
alirejali.ir

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
  • ۰
  • ۰

 

باسمه تعالی

دعای عید قربان

عید است و به تسلیمِ خدا باید زیست
با عشق به دریای بقا باید زیست
قربانی نفس، عید قربان باشد
در سجده‌ی خونینِ رضا باید زیست


شرح و تفسیر مصرع اول:

"عید است و به تسلیمِ خدا باید زیست"
عید قربان نماد تسلیم کامل در برابر فرمان الهی است. این مصرع به واقعه‌ی تاریخی حضرت ابراهیم (ع) اشاره دارد که با فرمان الهی آماده‌ی قربانی کردن فرزندش شد. پیام این مصرع، رها کردن هرگونه خودخواهی و پذیرفتن اراده‌ی الهی است. در حقیقت، عید قربان عید تسلیم است؛ تسلیمی که ریشه در عشق به خدا دارد.


شرح و تفسیر مصرع دوم:

"با عشق به دریای بقا باید زیست"
این مصرع نشان‌دهنده‌ی ارتباط میان عشق الهی و جاودانگی است. انسانی که به دریای بقا متصل می‌شود، فنا و نابودی را پشت سر گذاشته و در بقا به کمال می‌رسد. در عرفان، عشق به خدا همان دریای بقا است که سالک را از نیستی به هستی می‌رساند. عید قربان، فرصتی برای درک این حقیقت است که زندگی واقعی در عشق به خدا و بقای در او معنا پیدا می‌کند.


شرح و تفسیر مصرع سوم:

"قربانی نفس، عید قربان باشد"
مفهوم قربانی در عید قربان تنها به ذبح حیوانات محدود نمی‌شود، بلکه قربانی کردن نفس سرکش و خواسته‌های دنیوی است. در عرفان، نفس اماره به عنوان بزرگ‌ترین مانع در مسیر کمال شناخته می‌شود. پس حقیقی‌ترین قربانی آن است که انسان از خواهش‌های نفسانی خود بگذرد و خود را در پیشگاه خدا قربانی کند.


شرح و تفسیر مصرع چهارم:

"در سجده‌ی خونینِ رضا باید زیست"
سجده‌ی خونین اشاره به اوج خضوع و فروتنی در برابر اراده‌ی الهی است. در این حالت، بنده تمام وجود خود را در سجده‌ای عاشقانه و پرخون به خدا تقدیم می‌کند. این مصرع به حالت تسلیم کامل حضرت ابراهیم (ع) اشاره دارد که در لحظه‌ی ذبح فرزند، از خود گذشته و در اوج رضا به خداوند سپرده بود. زندگی در چنین سجده‌ای، نماد گذر از خواسته‌های خودخواهانه و رسیدن به مقام رضا است.


جمع‌بندی:

این رباعی تصویری است از حقیقت عید قربان که در آن تسلیم، عشق، قربانی نفس، و رضا با یکدیگر آمیخته‌اند. عید قربان فرصتی است تا انسان به خود بیاید و از خواهش‌های نفسانی خود رها شده، به تسلیم کامل در برابر پروردگار برسد.

دعای عید قربان: نگاهی عرفانی و تفسیری

عید قربان یکی از بزرگ‌ترین اعیاد اسلامی است که به یادگار ایثار و فداکاری حضرت ابراهیم (ع) و حضرت اسماعیل (ع) برگزار می‌شود. در این روز، مسلمانان با قربانی کردن، اخلاص و بندگی خود را به درگاه خداوند نشان می‌دهند. دعای عید قربان نیز از ادعیه‌ای است که مفاهیم عمیق عرفانی و معنوی را در خود جای داده است.


ساختار دعا

دعای عید قربان معمولاً شامل بخش‌های زیر است:

  1. حمد و ثنای الهی: یادآوری عظمت و بزرگی خداوند.
  2. صلوات بر پیامبر (ص) و اهل‌بیت (ع): تقویت پیوند معنوی با خاندان رسالت.
  3. اذعان به بندگی: اقرار به بندگی مطلق در برابر اراده خدا.
  4. طلب مغفرت: استغفار از گناهان و درخواست پاکی و طهارت.
  5. طلب قرب الهی: درخواست نزدیکی به خداوند از طریق ایثار و فداکاری.

مضامین عرفانی دعا

۱. تجلی بندگی مطلق

در این دعا، بنده به نهایت بندگی و فروتنی در برابر خداوند اعتراف می‌کند. همان‌طور که حضرت ابراهیم (ع) و حضرت اسماعیل (ع) با نهایت تسلیم، امر الهی را پذیرفتند، بنده نیز در این روز باید دل از تعلقات دنیوی برکَند و به مقام تسلیم مطلق دست یابد.

عرفانی: بندگی در عرفان، به معنای فنای در اراده الهی است. قربانی کردن، نشانه‌ای از گذر از "خود" و رسیدن به "او" است.


۲. رهایی از تعلقات دنیوی

قربانی در عید قربان، نماد بریدن از دلبستگی‌ها و وابستگی‌های دنیوی است. در دعا، از خداوند می‌خواهیم که ما را از زنجیرهای دنیا آزاد کند و روحمان را به سوی اوج معرفت سوق دهد.

عرفانی: در عرفان، ترک تعلقات، اولین گام برای رسیدن به حقیقت است. همان‌گونه که حضرت ابراهیم (ع) از عزیزترین دارایی خود (فرزندش) گذشت، ما نیز باید از خواهش‌های نفسانی عبور کنیم.


۳. طلب مغفرت و طهارت

این دعا شامل درخواست پاکی دل و مغفرت گناهان است. قربانی کردن، علاوه بر جنبه فیزیکی، جنبه معنوی نیز دارد؛ به این معنا که باید نفس را قربانی کرده و از آلودگی‌های روحی رها شویم.

عرفانی: در طریق عرفان، تزکیه نفس و پاک‌سازی روح از گناهان، شرط اساسی برای رسیدن به قرب الهی است.


۴. طلب قرب الهی

یکی از زیباترین مضامین دعای عید قربان، درخواست نزدیکی به خداوند است. این نزدیکی از طریق ایثار، فداکاری و گذر از "خود" ممکن می‌شود.

عرفانی: قرب الهی تنها در سایه اخلاص و فنا حاصل می‌شود. همان‌گونه که حضرت ابراهیم (ع) از خود گذشت، انسان عارف نیز باید از خودی‌ها و خواهش‌های نفسانی بگذرد.


پیام‌های اخلاقی دعا

  1. ایثار و فداکاری: درس از حضرت ابراهیم (ع) در فداکاری و تسلیم مطلق.
  2. پاک‌سازی دل: همان‌طور که قربانی را از هر عیب و نقصی پاک می‌کنند، دل‌ها نیز باید از آلودگی‌ها پاک شوند.
  3. پیروی از ولایت: حضرت ابراهیم (ع) و حضرت اسماعیل (ع) الگوی بندگی و ولایت‌پذیری هستند.
  4. اخلاص در نیت: هر عمل عبادی باید از روی خلوص نیت انجام شود، نه از روی ریا و تظاهر.

نتیجه‌گیری

دعای عید قربان، ما را به یاد بزرگ‌ترین درس‌های بندگی و ایثار می‌اندازد. این دعا روح انسان را از تعلقات دنیوی می‌رهاند و او را به سوی نور قرب الهی هدایت می‌کند. عید قربان، جشن تسلیم و اخلاص است که در آن بنده با تمام وجود، خود را به خداوند می‌سپارد و از دنیا و خواهش‌های نفسانی رها می‌شود.

تهیه و تنظیم

دکتر علی رجالی

  • ۰۴/۰۱/۱۰
  • علی رجالی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی