رسالت

در این وبلاگ ،اشعار و مطالب علمی و فرهنگی اینجانب آمده است .

رسالت

در این وبلاگ ،اشعار و مطالب علمی و فرهنگی اینجانب آمده است .

رسالت

به سایت شخصی اینجانب مراجعه شود
alirejali.ir

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
  • ۰
  • ۰

شرحی بر دعای ندبه

دعای ندبه (شعر و تفسیر)

شعر:

در سینه ز داغ، من شررها دارم
چشمی ز فراق، چون گهرها دارم
در ندبه ز هجر تو فغان آمد دل
چون شمع، ز سوز تو سحرها دارم


شرح و تفسیر:

مصرع اول: "در سینه ز داغ، من شررها دارم"

در این مصرع، شاعر از دردی که در دل و سینه‌اش دارد سخن می‌گوید. "داغ" به معنای غم و درد درونی است که ناشی از هجران و دوری است. "شررها" که به معنی جرقه‌ها و شعله‌های کوچک آتش است، به تصویر کشیدن احساسات درون شاعر را نشان می‌دهد. داغ در دل او همچون آتشی سوزان است که جرقه‌های آن از درون سینه‌اش می‌جوشد. این تصویر با فضای اندوه و دردِ دل‌های عاشقانه یا فراق الهی هماهنگ است.

مصرع دوم: "چشمی ز فراق، چون گهرها دارم"

شاعر در این مصرع به چشمانش اشاره می‌کند که از غم و فراق، پر از اشک و گوهرهای گران‌بها شده است. "فراق" به معنی جدایی و دوری است که موجب جاری شدن اشک در چشم می‌شود. "گهرها" در اینجا به‌طور نمادین به اشک‌های گرانبهایی اشاره دارد که از چشمان شاعر جاری می‌شود. این اشک‌ها در واقع نمایانگر عمق اندوه و فراق هستند.

مصرع سوم: "در ندبه ز هجر تو فغان آمد دل"

این مصرع اشاره به لحظه‌ای دارد که شاعر در حال ندبه است. "ندبه" به معنای ناله و فریاد در حالت گمشده و غمگین است که معمولاً در انتظار یک معشوق یا مولای گم‌شده گفته می‌شود. در اینجا، شاعر از دوری و جدایی معشوق سخن می‌گوید که سبب شده دل او از شدت اندوه به فغان بیفتد. "هجر" نیز نشان از جدا شدن از معشوق و ناتوانی در رسیدن به اوست که قلب را به فریاد وادار می‌کند.

مصرع چهارم: "چون شمع، ز سوز تو سحرها دارم"

در این مصرع، شاعر خود را به شمعی تشبیه می‌کند که در آتش سوزان است. شمع در اینجا نماد قربانی شدن در مقابل عشق و الهام است، شمعی که در آتش می‌سوزد و نوری به دیگران می‌دهد. "سوز" نشان‌دهنده‌ی شدت درد و رنجی است که شاعر در اثر فراق معشوق به آن دچار شده است. "سحرها" می‌تواند به معنای شب‌ها و ساعات تاریک باشد که در آن شاعر درگیر غم و اندوه است. این تصویر، یک نوع فداکاری در عشق را به نمایش می‌گذارد، جایی که شمع به‌عنوان نمادی از قربانی بودن در فراق معشوق عمل می‌کند.


جمع‌بندی تفسیر:

این شعر در کلیت خود نشان‌دهنده‌ی عمق فراق، درد و انتظار است. شاعر از شدت اندوه در دل و چشم، به بیان شعله‌ها و جرقه‌های درونی خود می‌پردازد و از غم فراق معشوق سخن می‌گوید. فضای شعر کاملاً در هماهنگی با فضای دعای ندبه است که در آن افراد با تمام وجود، در جستجوی معشوق (که در اینجا می‌تواند امام مهدی (عج) باشد) ناله و فریاد می‌زنند. این شعر، با تصویرسازی‌های قوی همچون شمع، سوز و شرر، نشان‌دهنده‌ی شدت اشتیاق و فراق عاشقانه است.

 

شرح دعای ندبه

دعای ندبه یکی از دعاهای مشهور و معنوی شیعه است که در روزهای جمعه و همچنین در ایام غیبت حضرت ولی‌عصر (عجل الله تعالی فرجه) خوانده می‌شود. این دعا شامل ناله‌ها و فریادهای عاشقانه‌ای است که از دل‌های داغ‌دار مؤمنان برخاسته و به معشوق حقیقی، حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه)، تقدیم می‌شود. در این دعا، مضمون‌هایی چون فراق، انتظار، امید، دلتنگی و longing (اشتیاق) در قالب جملاتی پر از شور و اشک بیان شده است.

1. ساختار دعای ندبه:

دعای ندبه با آغازهایی از ناله و شکوه شروع می‌شود و با فرازهایی از ذکر صفات حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) ادامه می‌یابد. این دعا در واقع نوعی ندبه و گله‌گذاری از غیبت امام است و مؤمنان از سر دلتنگی و فراق از امام، از دل و جان ناله و فریاد می‌زنند.

2. مفهوم کلی:

در دعای ندبه، خطاب به حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) آمده است که:

  • غیبت و فراق: دعا به‌طور مداوم از فراق و دوری حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) سخن می‌گوید و این دوری به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین مصائب برای شیعیان تلقی می‌شود.

  • اشتیاق و انتظار: دعای ندبه سراسر آکنده از احساس اشتیاق به دیدار حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) است. این اشتیاق در قالب جملاتی از "کی می‌آید؟" و "چرا نیستی؟" بیان شده است.

  • امید به ظهور: با وجود این فراق و شکوه‌ها، دعای ندبه همیشه با امید به ظهور حضرت و برقراری عدالت در جهان خاتمه می‌یابد.

3. جملات و عبارات مهم دعای ندبه:

  • "أینَ سَبطَ النّبیّ" (کجاست فرزند پیامبر؟)

    • این عبارت از دل تنگی برای حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) سخن می‌گوید و در واقع، جای خالی امام در میان امت را یادآوری می‌کند.
  • "أینَ الَّذی یَجِبُ أَنْ تَسْتَجِیبَ لَهُ دُعَاؤُنا" (کجاست آن کسی که دعاهای ما باید به او پاسخ داده شود؟)

    • این جمله بیانگر این است که دعاها و خواسته‌های بشری به حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) برای تحقق وعده‌های الهی باید برسد.
  • "أینَ الَّذی کَفّ بَأْسَ أعداء الله" (کجاست کسی که دشمنان خدا را در هم بشکند؟)

    • اشاره به ظهور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) و نابودی ظلم و فساد است.

4. ابعاد معنوی دعای ندبه:

  • ندبه به معنای افسوس و شِکوه است. در دعای ندبه، انسان از غیبت حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) که خود بزرگ‌ترین بلا و مصیبت برای انسان‌ها در دوران غیبت است، به‌عنوان دردی روحانی و عاطفی یاد می‌کند.

  • با این حال، دعای ندبه پیامی از امید به ظهور دارد. در دل این شکوه‌ها و ناله‌ها، شعله‌های امید به روشنایی و ظهور عدالت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه) همیشه روشن است.

5. مفهوم‌های کلیدی در دعای ندبه:

  • غیبت امام: غیبت امام در این دعا به‌عنوان مصیبت بزرگ شیعه معرفی می‌شود که موجب ناراحتی و نگرانی مؤمنان است.

  • آرزو برای ظهور: در سراسر دعا، انتظار به ظهور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) به‌عنوان گشایشی از مشکلات و ظلم‌های جهان مطرح می‌شود.

  • یادآوری از ویژگی‌های امام: یکی از ویژگی‌های مهم این دعا، یادآوری صفات برجسته امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه) است که از جمله آن‌ها می‌توان به "حکومت جهانی"، "پایان ظلم و فساد"، "حاکمیت عدل" و "محقق شدن وعده‌های الهی" اشاره کرد.

6. جمع‌بندی:

دعای ندبه، با احوالاتی پر از اشک و امید، به‌خوبی تصویری از دوران غیبت حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) و دل‌های مشتاقِ مؤمنان ترسیم می‌کند. این دعا هم در ابعاد فردی و هم اجتماعی یک دعوت به یادآوری غیبت امام و ضرورت آمادگی برای ظهور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) است. در واقع، دعای ندبه نمایانگر اتصال عاطفی انسان‌ها به معشوق الهی، امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه) است که در دل فراق و دوری، به‌دنبال تجلی ظهور و برقراری عدل الهی در جهان هستند.

 

 

  • ۰۴/۰۱/۰۸
  • علی رجالی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی