رسالت

در این وبلاگ ،اشعار و مطالب علمی و فرهنگی اینجانب آمده است .

رسالت

در این وبلاگ ،اشعار و مطالب علمی و فرهنگی اینجانب آمده است .

رسالت

به سایت شخصی اینجانب مراجعه شود
alirejali.ir

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
  • ۰
  • ۰

باسما تعالی

تکبر

کِبر و هوس است، آفتِ جانِ بشر
بگذر ز خودت، بنگری نور بصر
ایثار کن و جان به خداوند سپار
تا جلوه دهد نورِ خدا، بارِ دگر


شرح و تفسیر هر مصرع:

۱. کِبر و هوس است، آفتِ جانِ بشر
در این مصرع، شاعر به دو صفت مهلک یعنی تکبر (کِبر) و هوس اشاره می‌کند که از بزرگ‌ترین موانع رشد معنوی انسان هستند. تکبر، حالتی از خودبرتر بینی و غرور است که انسان را از شناخت حقیقت بازمی‌دارد. هوس نیز تمایلات نفسانی و دنیوی است که روح را آلوده می‌سازد. شاعر این دو را "آفت جان بشر" می‌نامد، زیرا وجود این صفات موجب سقوط اخلاقی و دوری از خداوند می‌شود.

۲. بگذر ز خودت، بنگری نور بصر
در این مصرع، دعوت به ترک خودخواهی و نفس‌پرستی شده است. "بگذر ز خودت" اشاره به مفهومی عرفانی دارد که انسان باید از خودِ مجازی و نفس خویش فراتر رود تا حقیقت را درک کند. "نور بصر" نماد بینش حقیقی و بصیرت قلبی است که تنها با گذر از خودخواهی حاصل می‌شود.

۳. ایثار کن و جان به خداوند سپار
ایثار به معنای ازخودگذشتگی و فداکاری است. شاعر توصیه می‌کند که انسان باید با اخلاص، جان و هستی خود را به خداوند بسپارد. این واگذاری به معنای تسلیم کامل در برابر اراده‌ی الهی است که انسان را از وابستگی‌های دنیوی می‌رهاند و به درجات بالای معرفت می‌رساند.

۴. تا جلوه دهد نورِ خدا، بارِ دگر
در این مصرع، نتیجه‌ی ایثار و تسلیم در برابر خداوند بیان شده است. زمانی که انسان از خود و خواسته‌های نفسانی عبور کند، نور الهی بار دیگر در قلب او تجلی می‌کند. این جلوه‌ی نور اشاره به دریافت فیض الهی، بصیرت معنوی و قرب به خداوند دارد.


مفهوم کلی شعر:

این شعر، دعوت به ترک تکبر و هوس، و روی آوردن به ایثار و تسلیم در برابر خداوند است. شاعر بیان می‌کند که با گذر از خودخواهی و سپردن جان به خداوند، انسان به نور معرفت و بصیرت حقیقی دست می‌یابد.

سراینده

دکتر علی رجالی

  • ۰۴/۰۱/۰۷
  • علی رجالی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی