باسمه تعالی
آنچه در ذندگی آموختم
انتخاب دانشجو
شماره ۴۶
انتخاب دانشجوی دکتری و ارشد در ابتدای انقلاب غیر متمرکز بود و هر دانشگاه با مصاحبه و بررسی سوابق اقدام به پذیرش دتنشجوی تحصیلات تکمیلی می کرد.سپس با افزایش متقاضی ، دوره های کارشناسی ارشد متمرکز شد .چند سالی است که پذیرش دانشجو متمرکز و با مصاحبه و کنکور بر گزار می گردد.
معیار هایی در مصاحبه تعیین شده است.چنانچه متقاضی حد نصاب لازم در مصاحبه و کنکور را کسب کند، با توجه به اولویت انتخاب دانشجو پذیرفته یا رد می شود
یکی از نکاتی که در مصاحبه باید منظور گردد، توانایی دانشجو در تحقیق است و داشتن فرصت کافی برای تحقیق. دانشجو باید تمام وقت به امور آموزشی و پژوهشی در دوره دکتری بپردازد.متاسفانه چنین نیست، و باعث افت شدید دوره های دکتری شده است.
فارغ التحصیلان دانشگاه و حوزه ، آینده سازان مملکت هستند. چنانچه کم سواد فارغ التحصیل گردند.در عرصه های گوناگون، چه آموزشی و یا اجرایی کارآیی خوبی ندارند.چه بسا با مشاوره و یا تصمیم غلط موجبات ضرر و زیان هنگفتی به جامعه و مملکت شوند. مدیریت امور مملکت و جامعه باید توسط افراد متدین و متخصص و دلسوز به نحو احسن اداره گردد تا شاهد شکوفایی مملکت بالاخص در اقتصاد و رفاه مردم باشیم.
معمولا حق الزحمه اساتید ، پس از فراغت از تحصیل دانشجوی دکتری پرداخت می گردد. این امر موجب شده دانشجوکم کاری کند ،به امید اینکه استاد جبران کم کاری او را به خاطر آبرو و حق الزحمه خود انجام می دهد. و تلاش می کند که به هر نحو دانشجو فارغ التحصیل گردد.در نتیجه شاهد افت تحصیلی شده ایم.کم تر دیده شده است که پس از پذیرش دانشجو ،به خاطر کم کاری دانشجو اخراج گردد.لذا پیشنهاد می گردد حق الزحمه اساتید به صورت ترمی و با عنایت به فعالیت های پژوهشی پرداخت گردد
روند تحصیلات تکمیلی نشان می دهد، که هر سال نسبت به سال قبل دانشجوی ضعیغتری جهت ادامه تحصیل در دوره تحصیلات تکمیلی، حتی کارشناسی، پذیرفته شده است..ضرورت دارد عوامل افت تحصیلی دانشجویان و دانشاموزان در قالب طرح های پژوهشی جامع مشخص و عملیاتی گردد.
دکتر علی رجالی
استاد تمام دانشگاه اصفهان
- ۰۱/۰۵/۲۳