باسمه تعالی
تحلیلی داستان اصحاب کهف
به نام خداوند جانآفرین و صفابخش دلهای خسته.
در روزگاری دور، در سرزمینی که پادشاهی ستمکار حکومت میکرد و اثری از محبت و پرستش خدا در دلش نبود، گروهی از جوانان پاکدل و روشنضمیر ظهور کردند. این جوانان که اهل بصیرت، صداقت و دلیری بودند، راه حق را شناختند و از پرستش بتها و مظاهر شرک بیزار شدند. دلهایشان به سوی خدا روی آورد و تنها او را تکیهگاه و پناه خویش دانستند.
در برابر فشارهای ظالمانهی شاه، تصمیم گرفتند از آن محیط آلوده جدا شوند. آنان، که قلبشان به ایمان زنده بود، به مشورت نشستند و به این نتیجه رسیدند که برای حفظ دین و کرامت خویش، باید از شهر خارج شوند و در خلوتی پناه گیرند. از اینرو، در دل شب، بیخبر از دیگران، رهسپار صحرا شدند تا در غاری پناه بگیرند.
در این غار، آن جوانان مؤمن به راز و ذکر پروردگار پرداختند و با نیتی پاک و دعایی خالص، از خداوند یاری خواستند. به مشیت الهی، به خوابی عمیق و طولانی فرو رفتند؛ خوابی که سالها ادامه یافت و تنها خداوند از راز آن آگاه بود. در طول این مدت، همه چیز در دنیا تغییر کرد، ولی مهر الهی، نگهبان آنان در دل کوه بود.
پس از سالیان، یکی از آنان از خواب برخاست. احساس گرسنگی کرد و تصمیم گرفت برای تهیه غذا از غار بیرون رود. سکهای کهن برگرفت و به سوی شهر رهسپار شد. اما هنگامی که به بازار رسید، با جهانی متفاوت مواجه شد. مردم، پوشش، زبان و آداب متفاوتی داشتند. وقتی آن جوان سکهی خود را نشان داد، همگان شگفتزده شدند؛ چرا که آن سکه مربوط به قرون گذشته بود و دیگر رواج نداشت.
مردم از او پرسیدند که از کجا آمده و اهل کدام دیار است. او با صداقت پاسخ داد که از مردمی خداجوست که سالها پیش برای حفظ ایمان خود به غاری پناه بردند. این سخنان، مردم را به وجد آورد. گروهی به همراه او به سوی غار رفتند و با دیدن آن مکان و آگاهی از این کرامت الهی، شگفتزده شدند.
از آن پس، غار اصحاب کهف، جایگاهی مقدس یافت و مردم در آن محل، بنایی به یاد و احترام آن جوانانِ دلیر و باایمان بنا کردند. این رویداد، نمادی از ایمان خالص، هجرت برای حق، و محافظت الهی از اهل یقین شد.
قرآن کریم نیز این داستان را با بیانی دلنشین و عمیق روایت کرده و آن را الگویی برای اهل ایمان قرار داده است. خداوند در قرآن، مردانی را یاد میکند که به او پناه بردند، از دنیا گسستند، و پاداشی از جنس بقا یافتند.
تهیه و تنظیم
دکتر علی رجالی
- ۰۴/۰۴/۱۵