رسالت

در این وبلاگ ،اشعار و مطالب علمی و فرهنگی اینجانب آمده است .

رسالت

در این وبلاگ ،اشعار و مطالب علمی و فرهنگی اینجانب آمده است .

رسالت

به سایت شخصی اینجانب مراجعه شود
alirejali.ir

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
  • ۰
  • ۰

باسمه تعالی

شرحی بر واژه عرفانی تفرید

تفرید

در خلوت دل، نوای او می‌شنوم
راز ازلی، صدای او می‌شنوم
تفرید مرا ز خویشتن محو کند
در هر نفسی، عطای او می‌شنوم

 

این شعر به مفهوم عرفانی "تفرید" پرداخته است که به معنای رسیدن به یگانگی و انقطاع از غیر خداوند است. شاعر در این ابیات از تجربه معنوی خود سخن می‌گوید و حالتی را به تصویر می‌کشد که در آن، انسان به تنهایی و خلوتی می‌رسد که سرشار از حضور خداوند است. تفرید، انسان را از وابستگی‌های دنیوی و نفسانی جدا می‌کند و او را به شنیدن و درک حقیقت الهی می‌رساند.


---

شرح ابیات:

1. در خلوت دل، نوای او می‌شنوم
شاعر به خلوت دل اشاره دارد که در ادبیات عرفانی جایگاه ارتباط مستقیم انسان با خداست. در این حالت، تمام حواس بیرونی خاموش می‌شوند و انسان فقط صدای حضور الهی را می‌شنود. "نوای او" نمادی از یاد و ذکر خداوند و هدایت معنوی است که در عمق وجود طنین‌انداز می‌شود.


2. راز ازلی، صدای او می‌شنوم
در این بیت، شاعر به راز ازلی اشاره می‌کند که حقیقتی است فراسوی زمان و مکان و به سرشت الهی انسان بازمی‌گردد. او با گوش دل صدای این راز ازلی را می‌شنود که نشان‌دهنده پیوند جاودانه انسان با خداوند است.


3. تفرید مرا ز خویشتن محو کند
در این بیت، تفرید به‌عنوان حالتی معرفی می‌شود که در آن، انسان از خود و تمام وابستگی‌های دنیوی و نفسانی جدا می‌شود و به فنا در خداوند می‌رسد. این محو شدن از خود، همان مرحله‌ای است که در عرفان به "فنا فی‌الله" تعبیر می‌شود.


4. در هر نفسی، عطای او می‌شنوم
شاعر بیان می‌کند که در هر لحظه و هر نفسی، تجلی رحمت و عطای الهی را درک می‌کند. این درک مداوم از حضور خداوند، نشان‌دهنده اتصال روحی عمیق با پروردگار است و تجربه‌ای است که در آن، انسان دائماً از نعمت‌های معنوی خداوند بهره‌مند می‌شود.

 


---

پیام کلی شعر:

این شعر بیانگر حالتی عرفانی است که در آن، انسان به یگانگی با خداوند می‌رسد و در تمام لحظات زندگی‌اش حضور او را احساس می‌کند. تفرید به‌عنوان فرآیندی عرفانی، انسان را از وابستگی به خویشتن و دنیای مادی رها می‌سازد و به او امکان می‌دهد که حقیقت الهی را درک کند و از فیض و عطای دائمی خداوند بهره‌مند شود.

 

 

 

تفرید در عرفان به یکی از عالی‌ترین مقامات سلوک عرفانی اشاره دارد که در آن سالک به وحدت مطلق با حقیقت الهی دست می‌یابد و از تمامی تعینات، تعلقات، و کثرات دنیوی و نفسانی جدا می‌شود. این اصطلاح از ریشه «فرد» گرفته شده و به معنای رسیدن به مقام فردیت مطلق است؛ جایی که فقط ذات الهی مورد شهود و شناخت قرار می‌گیرد و هیچ چیز دیگری جز او در نظر سالک اهمیت یا وجودی ندارد.

تفرید در عرفان به‌طور دقیق‌تر

1. معنای لغوی و اصطلاحی
لغت تفرید از «فرد» به معنای یگانه و بی‌همتا گرفته شده است. در اصطلاح عرفان، تفرید حالتی است که در آن سالک خود را از همه کثرت‌ها و متعلقات ظاهری و باطنی جدا کرده و به یگانگی و وحدت الهی نائل می‌شود. این مقام، نتیجه عبور از مراحل متعدد سیر و سلوک است، از جمله تزکیه نفس، تخلیه قلب از غیر خدا، و فنا در اراده و وجود حق.


2. رابطه تفرید با فنا و تجرید

تجرید: مرحله‌ای از سلوک است که سالک در آن تلاش می‌کند خود را از دلبستگی‌ها و وابستگی‌های دنیوی آزاد کند. این مرحله مقدمه‌ای برای تفرید است.

فنا: در تفرید، سالک به فنا می‌رسد، یعنی از تمام صفات بشری و نفسانی رها می‌شود و در صفات الهی محو می‌گردد.

تفرید: مقام نهایی است که در آن سالک به شهود حقیقت یگانگی حق بدون واسطه دست پیدا می‌کند و حقیقت مطلق را درک می‌نماید.

 

3. ویژگی‌های تفرید

سالک در این مقام به مرحله‌ای می‌رسد که هیچ تعینی، خواه از عالم مادی و خواه از عالم روحانی، در او باقی نمی‌ماند.

عشق و معرفت الهی به حد اعلای خود می‌رسد و سالک فقط حق را می‌بیند و هیچ «غیر»ی را ادراک نمی‌کند.

در این حالت، سالک حتی خود را نمی‌بیند؛ زیرا خود او نیز در حق محو شده است.

 

4. تفرید در آثار عرفا

ابن عربی: او تفرید را به معنای توجه کامل به وحدت وجود و رسیدن به شهود حق به‌عنوان حقیقت مطلق تعریف کرده است. به نظر او، تفرید مقام شناخت کامل خداوند و درک ذات الهی است.

مولانا: در آثار مولانا، تفرید حالتی است که عاشق در آن معشوق را می‌یابد و هیچ جدایی و دوگانگی باقی نمی‌ماند. او در مثنوی بارها از فنا و رسیدن به وحدت حقیقی سخن گفته که بیانگر تفرید است.

عبدالکریم جیلی: در کتاب «الإنسان الکامل»، تفرید را مقامی می‌داند که سالک از همه مظاهر و تعینات رها شده و به اتحاد با حقیقت مطلق (حق تعالی) می‌رسد.

 

5. اهمیت تفرید در عرفان
تفرید، هدف نهایی سلوک عرفانی است که در آن، انسان به مقام کمال انسانی یا انسان کامل دست می‌یابد. در این مقام، سالک درک می‌کند که همه موجودات جلوه‌های حق هستند و کثرت چیزی جز توهم نیست.

 

نتیجه‌گیری

تفرید در عرفان مقامی است که سالک به وحدت مطلق دست می‌یابد، از تمامی کثرات و تعینات جدا می‌شود، و حقیقت یگانه الهی را بدون واسطه شهود می‌کند. این مقام نتیجه مجاهدت‌های باطنی، تزکیه نفس، و عشق بی‌پایان به خداوند است. عارفان این مقام را مرحله‌ای فراتر از عقل و حتی قلب می‌دانند که تنها با عشق الهی و شناخت حقیقت مطلق حاصل می‌شود.

تهیه و تنظیم

دکتر علی رجالی


 

  • ۰۳/۱۰/۲۹
  • علی رجالی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی